Wat is de JeugdAlpha?

De JeugdAlpha is voor iedereen die (nog) meer wil weten over het christelijke geloof! Ben je tussen de 15 en ±25 jaar dan ben je welkom. Je hoeft geen lid te zijn van een kerk of gemeente, je hoeft nog niet eens iets van het geloof af te weten (dit mag natuurlijk wel), want tijdens de startcursus komen alle “basis” onderwerpen aan bod. Tijdens de 10 avonden beginnen we samen met  zingen/mededelingen en daarna gaat elke groep naar zijn eigen praatje/onderwerp. Er zijn twee verschillende groepen; startalpha (voor iedereen die nieuw is bij de alpha) en de vervolgalpha (voor iedereen die de startalpha gedaan heeft en meer wil).

DSC_0389-min

De start-Alpha

14 thema’s om samen de ‘basics’ van het christelijk geloof te verkennen. Tijdens de startavond wordt er gesproken over “Het christelijk geloof: saai, onwaar en achterhaald? Geloven is niet je hersens op je nachtkastje leggen en een sprong in het diepe maken. Daarom wordt er in het begin van het seizoen gekeken naar waar het mee begonnen is. Het christelijk geloof heeft alles te maken met Jezus (avond 1) en zijn dood aan het kruis (avond 2). Wat betekent Jezus voor je en wat kan dat betekenen voor jouw leven. En kun je zeker zijn van dit geloof? (avond 3) Daarnaast heeft het alles te maken met relatie. Hoe kun je in contact komen met God en hoe komt Hij in contact met jou? Onderwerpen die hierbij horen zijn bidden en bijbel lezen (avond 4 en 5).

Je kunt een heleboel weten van het christelijk geloof, maar ‘werkt’ het ook? God wil ons iets laten ervaren van een relatie met Hem. Daarin speelt de Heilige Geest een belangrijke rol. Maar dat is best vaag. Daarom krijg je op het weekend meer te horen over hoe je God en de Heilige Geest in je leven kunt ervaren. De thema’s die daarbij horen zijn: “Wie is de Heilige Geest”, “Wat doet de Heilige Geest” en “Hoe kan je vervuld worden met de Heilige Geest”

Kun je er ook nog wat mee in je leven?
De laatste avonden kijken we naar hoe God in je dagelijks leven een plaats kan krijgen, om zo een mooier mens van je te maken dan dat je al bent. De onderwerpen die in de laatste helft van het seizoen behandeld worden zijn: “Hoe leidt God ons”, “Hoe kan ik het kwade weerstaan“, “Waarom en hoe moeten we het anderen vertellen“, “Geneest God vandaag de dag nog?”, “Hoe zit het met de kerk” en “Wat doe ik met de rest van mijn leven“. (avond 6-10)

De vervolg-Alpha

Van sommige dingen krijg je nooit genoeg. Na één seizoen jeugdalpha willen veel jongeren meer. Vandaar dat er de mogelijkheid er is om op dezelfde avond en manier als de Startalpha deel te nemen in een vervolggroep. Het begint net als bij de Startalpha met de mededelingen. Hierna gaat de vervolggroep naar een eigen ruimte om daar te luisteren naar het praatje. Na de pauze verdelen ze zich weer in kleinere groepjes om verder te praten over de onderwerpen. 

Hoe ziet een avond eruit?

1900 We komen met alle groepen bij elkaar voor de opening, om te zingen en naar de mededelingen te luisteren
1930 De start- en de vervolggroepen luisteren in hun eigen groep naar een spreker die iets gaat vertellen over een bepaald onderwerp.
2015 De praatjes zijn afgelopen; tijd voor een korte pauze
2030 Tijd om over het thema na te praten. Dit doe je met je eigen groep die het hele seizoen hetzelfde is.
2130 De avond is afgelopen, tot volgende week

Het Alphaweekend

Een keer per seizoen gaan we een heel weekend met elkaar weg. Tijdens dit weekend hebben we vijf bijeenkomsten waarin wordt gezongen, verteld en geanimeerd, hebben we een bonte avond, hebben we op zaterdagavond een geweldige maaltijd en gebeurt er nog veel meer. Wat precies, dat zie je vanzelf als je mee gaat. Zeker voor de startalpha deelnemers is het van zeer toegevoegde waarde om dit weekend mee te gaan. Er worden drie belangrijke onderwerpen besproken in de groepsbijeenkomsten en verder is het voor je groep vaak ook goed en vaak heel gezellig om eens een heel weekend bij elkaar te zijn. Aan het einde van elk seizoen hebben we een afsluitende slotavond. De invulling hiervan verschilt per seizoen, maar zingen, afscheid nemen met je groep en een overheerlijke maaltijd horen er altijd bij.